Glad Påsk!

Äntligen påskmust! Det va samma längtan och dryckesglädje i julas med julmusten, kanske lite mer då, men i alla fall!! Detta är en must med ursprung i Tyskland som togs till Sverige 1910 av Harry Roberts som var nykterist och ville erbjuda svenskarna ett alternativ till port och öl. Han skapade musten från ett koncentrat och drycken var inte särskilt framgångsrik förrän förbudsomröstningen i Sverige 1922, då all försäljning av alkoholhaltiga drycker blev statligt.

Koncentratet (syrupen) är ett hemligt recept som det sägs att bara 3 personer i hela Sverige känner till 😉 Det säljs till olika läskföretag som alla skapar sin egen slutprodukt beroende på t.ex. lagring. Min favorit must är Apotekarnes, den mest populära och bästa helt enkelt.

 

Syrran och hennes kille va förbi verkstan och pysslade med att sy, och få igång en ny 3D-printer medan jag nöjde mig med att göra en drömfångare och blanda ihop en lemonad av citronjuice, sockerlag, basilika, gurka, citronskivor, bubbelvatten och massa is! Om man ville fick man spetsa med lite ljus rom :)

LEMONAAAAD

60ml lemon juice
40ml sugar syrup
* Fill a pitcher with ice and top with soda water
* cucumber, basil and lemon wheels
* add white rum if wanted

Glad påsk!

1 2 3 4 DSC_0094 DSC_0109
Finally some påskmust (easter-must). I hade the same longing and drinking-joy at Christmas, actually a bit more then even. But nevertheless!! This is a must that’s made originally from a German recipe but was brought to Sweden 1910 by Harry Roberts who was a non-drinker and wanted to provide a different alternative to port and beer which wasn’t really successful until the prohibition poll in Sweden in 1922 after which all sales of alcoholic beverage was owned by the government.

The must is made from a syrup which they say only 3 people knows the ingredients too 😉 It’s sold to different soft drink companies who all get their own touch to the finished product that varieties for example due to the time it’s stored. My favourite is definitely Apotekarnes, the most popular one and simply the best one.

 

My sister and her boyfriend came to the workshop and busied themselves with sowing and setting up a new 3D-printer while I contented myself with making a dream catcher and stirring up a lemonade of lemon juice, suger syrup, basil, cucumber, lemon wedges, soda water and lots of ice! If one desired I had some white rum to round out the drink with :)

You’ll find the recipe above!

Happy Easter :)

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>