Xmas at Henrikssons’


Julafton hos familjen Henriksson i Gustavsberg. Först kallskuret till lunch, sedan julklappsspelet. Så skön att slippa köpa dyra eftertänksamma julklappar till varenda släkting för dyra pengar. Vi kör 2 paket à 100kr och spelar tärning om dem. I år vann jag hjortronsylt från Kalix, kalamata oliver och fyra emergency blankets. Score :p En av mina klappar var en pocket som jag slängde med en lussebulle med för att komma upp i en hundring. Min moster Lisa som satt långt ifrån när brorsan öppna paketet frågar, då hon inte riktigt ser vad han fått mer än boken, om lussebullen är en kudde för guldhamstrar?!?!? varpå jag bryter ihop av skratt och kippar efter andan medan jag och min kusin spinner vidare på att skriva en barnbok om guldhamstern och lussekunden… Då tar brorsan fram Jul-Trocaderon som från och med i år kommer finnas med varje jul hos Henrikssons. Sen blir det kaffe och syrran hugger in på spettekakan som mamma Eva envisas med att köpa varje år till jul för hon har namnsdag och mormor införde den traditionen när morsan va liten, fast som egentligen inte är särskilt god. Därefter hade jag cocktailskola me brosan och fick över-rösa familjen med bartenderfaktan jag samlat på mig för min cocktail-workshop som aldrig blev av. Farmor slutade lyssna när jag börja prata om hard shake och hur det skapar små bubblor av syre i drinken från friktionen som tar bort stinget i alkoholen smakmässigt osv osv.. Well, sen döpte jag drinken vi gjort till The Golden North då den innehåller hjortronsylt.. Skogens guld 😉 Utöver det hade jag i mörk rom, en liten touch sherry, lönnsirap och mandarinjuice. GOTT! I dryckesväg utöver detta fanns självklart julmust (godaste av alla juldrycker hands down)  julöl, snaps varav en var en polka-snaps som pappa gjorde förra året genom att hälla i polkagrisar i en flaska med vodka och köra den i diskmaskinen och sen in i frysen vilket han sett på Pluras jul tror jag? Från det fick jag inspiration till min polkamilkshake btw.. Åh min älskade familj vad jag saknat dem Så glad att vara hemma i jul <3

The Golden North
40ml dark rum
10ml dry sherry
20ml mandarin juice
10ml lönnsirap (maple syrup)
* 1 tea spoon cloudberry jam
* hard shake on ice
* double strain over cognac coupette

* I used ice but it’s not needed

God fortsättning alla <3

 

123456789101112 13

 

Christmas Eve at Henrikssons’ in Gustavsberg. First cold cuts for lunch and after that we play the Xmas gifts-game. It’s so nice not having to stress over buying expensive and thoughtful gifts for everyone in the family. We buy 2 gifts à 10€ and play dice over them. This year I won a cloudberry jam from Kalix (far north of Sweden), Kalamata olives and four emergency blankets (which I’ll use for keeping warm at festivals or for party decor probably) Score :p One of my gift was a paper back book and I threw in a lussebulle (saffron bun) with it to reach a tenner. My aunt Lisa who sat on a distance when my brother unwrapped the gift asked, when she couldn’t see what he got more than the book, if the saffron bun was a ”cushion for golden hamsters or something”?!?!  whereupon I burst into hysterical laughter and gasps for breath while me and my cousin spins on the idea of making it into a children’s story about the golden hamster and the lusse-cusion… Then my brother opens up the Xmas-Trocadero (trocadero is a retro soda that has nothing to do with Xmas whatsoever) but that will from now on be a Xmas-tradition in the Henriksson family. Then it’s time for coffee and my sis diggs in on the Spettekaka (a kinda cake made from sugar and egg) that my mom stubbornly insist on being every year cuz it’s her names-day on Xmas eve and her mother always got her a spettekaka this day although the cake isn’t very tasty in fact. After this I held a little cocktail session with my younger brother and laid all the facts about cocktail-making on my family which I had fresh in mind since I learnt it for the cocktail workshop that never happened. My grandma stopped listening when I went on about how a hard shake takes the edge out of the alcohol taste since you create little bubbles of oxygen in the liquid from the friction of the cold ice and so on…. Well.. Then I named the cocktail The Golden North since cloudberry goes under the name ”the gold of the forest” 😉 More that that I used dark rum, a touch of sherry, maple sirup and mandarin juice. TASTY! Beyond this we had julmust which is a Swedish Xmas soda that’s standard for everyone in Sweden at Xmas and fucking delicious! We also had Xmas-beer and snaps (schnapps/eau de vie) one of which was a polka-snaps that my dad made last year from adding polka candy (candy cane) into a bottle of vodka and running it in the dish washer before putting it in the freezer. I think he saw that on a tv-show.. From which I got inspired to do my polka-milkshake btw 😀 Oh my beloved family <3 How I’ve missed them. So happy to be home for Xmas!

Happy holidays everyone <3

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>