An introduction to coffee

Tanken på att få dricka kaffe är det som får mig att gå upp ur sängen på morgonen!

Vi har en väldigt stark kaffekultur i Skandinavien och svenskar är i stort sätt beroende av kaffe. Jag är det definitivt! Vanligtvis dricker jag säkert 5 koppar om dagen. Idag har jag hunnit med 3 redan. Min kärlek till kaffe växte i takt med min kunskap om denna dryck. Jag jobbade i en te-och-kaffehandel – Kanel och Kardemumma – i min hemort Gustavsberg utanför Stockholm och där lärde jag mig en hel del om både te och kaffe. Jag kommer tillägna ett separat inlägg åt te framöver men nu fokuserar vi på kaffe ett tag.

Här har vi två blandningar jag köpt från Trez Cabezas på Boxhagener Str. 74 i Friedrichshain, där de även rostas. Jag valde en blandning från Costa Rica och en från Indonesien, båda 100% arabica. Det finns två olika bönarter när det kommer till kaffe: Cofea Arabica och Cofea Ceophora (mer känd som Robusta). Inom dessa arter finns hundratals varietéer; hybrider och mutationer. Vanligtvis består en blandning av antingen 100% arabicabönor eller en arabica-grund i vilken man blandat in robustabönor för att ge kaffet en mer robust smak helt enkelt. Robusta innehåller mer koffein än arabica och koffeinet ger en kraftigare smak med mer bitterhet än arabican, så i en espressoblandning är detta ofta att föredra då man ofta vill ha kraftig smak och om man till exempel blandar espresson med varm skummad mjölk tränger den distinkta smaken igenom medan en 100% arabica blandning kan bli ’för mjuk’ i en latte eller en cappuccino. Hur kaffet är rostat spelar också in när det kommer till smak, en lägre rosttemperatur och tid ger mjukare smak än högre rostningsgrad som ger kraftig och mer ’bränd’ smak. Ni kanske har hört talas om Franskrost? Det är väldigt kraftigt rostat kaffe, på gränsen till bränt tycker jag, men väldigt populärt hemma i Sverige som filterkaffe.

Kaffet från Costa Rica jag har här har en genomgående citrus ton vilket ger en syrlighet som inte riktigt faller mig i smaken, så jag föredrar den Indonesiska blandningen som är mer fullog med karamelliga toner. I Costa Rican ville jag ha mjölk men den Indonesiska var perfekt svart.

Sist men inte minst, till alla kaffeälskare där ute: Snälla köp ekologiskt kaffe, hela bönor, och mal det själv. Kvarnen jag använder kan du hitta för säkert 500 kr, och säkert billigare på Blocket eller nåt. Men tänk på att en sån kvarn funkar för kok/filter/french press – kaffe men den maler inte tillräckligt fint för mocca eller espressobryggare, då behöver du en kvarn med riktiga malskivor och inte knivbland som min har.

Ha en underbar dag nu!


costaricagrinder

enkopp
indonesien (1)

coffeespegel

bothCoffee is what makes me get out of bed in the morning.

We have a really strong coffee culture in Scandinavia and Swedes are generally addicted to this drink. I’m a real coffee junkie anyway, I usually drink like 5 cups a day. Today I’ve already had 3 cups. My love for coffee grew with my knowledge for it. I worked in a tea/coffee shop in my hometown Gustavsberg (on the coast of Sthlm) and there I learnt a lot about these two lovely drinks.

Here we have two blends of coffee bought from Trez Cabezas at Boxhagener Str. 74 in Friedrichshain where they even roast them. I got a Costa Rican and an Indonesian blend, both 100% arabica. There are two different bean species you need to know about: Cofea Arabica and Cofea Ceophora (more know as Rubusta). Then within these species there are hundreds of varieties; hybrids and mutations. The arabica bean is usually the base in a coffee blend and sometimes robusta beans are added to it in order to give the blend a more robust taste really. Robusta beans contains more caffeine than arabica and the caffeine provides a harsher taste with usually more bitterness than the arabica, so in an espresso blend this is appreciated since you often add hot, foamed milk to it but you still want the distinct coffee flavour to endure. For filter coffee 100% arabica is often used since it’s more soft and round, more gentle in a way I guess you could say. Then you also have different roasts. basically the darker roast the ’stronger’ flavour. You might have heard of French Roast? That’s a really dark roast, on the verge of burnt I think, but very popular in Sweden for filter brewing.

The Costa Rican coffee I’ve got here has a lot of citrus tones to it and a pretty evident acidity and I preferred the Indonesian blend that has a more full-bodied karamell/fudge tone. More roundness. The Costa Rican I wanted milk in but not the Indonesian, that was perfect black!

Finally, to all you coffee lovers out there: please by organic and fair trade coffee, whole beans and grind them yourself. The grinder I use you can find for approx €50, probably even cheaper (check eBay or something) but bear in mind it is ok for filter and french press but it doesn’t grinds it thin enough for mocca or espresso coffee, then you need a grinder with real refining discs and not blades like this one.

Now, have a wonderful day!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>