The Brandy Crusta

Min favvodrink för tillfället är Brandy Crusta. Den är så jävla välbalanserad i sötma, sting, bitter och syrlighet. Och så är den så jävla snygg! Det finns så många varierande recept på Brandy Crusta då den är minst sagt en klassiker – tillhörande familjen ”fancy cocktails” från Old Fashioned eran och sägs ha skapats av italienske New Orleans bartendern Joseph Santina runt 1852 och publicerades första gången i Jerry Thomas ”Bartenders’ Guide” 1862.

”Crusta” refererar då till sockerkantat glas och ”Brandy” står ju uppenbart för brandy – jag väljer brandy från Cognac.

Här är mitt recept iaf av en
Brandy Crusta:
50 ml Cognac
15 ml Cointreau
05 ml Maraschino liqueur
15 ml lemon juice
4 dashes of Angostura bitter
✴︎ Hard shake on ice
✴︎ double strain over sugar rimmed small wineglass / fancy glass of some kind
✴︎ garnish with big piece of lemon peel that rest along the inside ”walls” of the glass
✴︎ drink and enjoy!

Vill ni veta mer så fan klicka in på ”Med eller utan is” på Sound Cloud och lyssna på när Jonatan snackar Brandy Crusta med Ola Yau Carlsson som e barchef på underbara Bar Hommage på Krukmakargatan i Stockholm 😀

Med eller utan is – Brandy Crusta med Ola

Den e så jävla god. Jag undrar samma som Jonatan och Ola ”Varför dricker inte fler folk såna här”

Lets bring it back! 😉

brandy-crusta1

DSC_0428 DSC_0439 DSC_0441 DSC_0443 DSC_0445
Brandy-Crusta-Jerry-Thomas
My favourite cocktail for now is Brandy Crusta. It’s so god damn well balanced in sweetness, stiffness, bitter and sourness. There so many different varieties of this delicious classic floating around in this world since it was invented in the Old Fashioned era around 1852 in New Orleans by Italian bartender Joseph Santina, categorised in the family ”fancy cocktails” and for the first time published in Jerry Thomas ”Bartender’s Guide” year 1862.

”Crusta” refers to the sugar rimmed fancy wine glass and ”Brandy” obviously refers to brandy – I choose brandy from Cognac.

It’s so fucking tasty! More people should drink this. Lets bring it back!

Find the recipe above!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>